12 May, 2015

Prima Evadare - Race Report


Multe despre acest concurs nu prea sunt de spus. Pot spune ca am abandonat înainte de palatul Ghica, când am făcut pana la roata spate. Cum de obicei, nu-mi car cu mine, cele necesare unei pene, n-am avut de ales decât sa merg pe langa bicicleta peste 30 de minute ca sa ajung la punctul tehnic de la Ghica. Aici am mai așteptat inca vreo 10 minute sa mi se găsească o camera de 29 cu valva presta. Eram deja dezumflat, chiar daca pornisem relativ bine, pana asta mi-a tăiat tot elanul. Mă depasisera mult prea mulți pentru a continua concursul in regim de "race". Am plecat de la Ghica, doar cu gândul de a ajunge la finish, si atât. Pe drum am întâlnit un prieten si am continuat restul traseului cu el, gen "picnic ride". Mai multe, nu stiu daca sunt de spus despre evoluția mea de la Prima Evadare. 

Mult mai multe lucruri interesante sunt de spus despre cele întâmplate cu câteva zile înainte de start. O așa numita "mironosița", care se da o mare ciclista al timpurilor noaste, a făcut gargara pe Facebook ca ea a primit numărul de concurs 1809. Ca sa nu mă întind cu prostiile, in regulament scrie clar: "Alocarea primelor 700 de numere de concurs se va face în funcție de rezultatele obținute la Prima Evadare 2013 și 2014", sau "În cazul în care nu ați mai participat până acum la Prima Evadare, dar aveți experiență în ciclism montan și doriți să fiți incluși în plutonul cu primii 700 la start, sunteți rugați ca pana în data de 5 mai ora 17:00, să achitați taxa și să trimiteți la adresa info [at] nomadmultisport.ro dovada clasării voastre în primii 10% din clasamentul general în cadrul competițiilor listate mai jos (anul 2014): MoonTimeBike, XCO; Nationale MTB Paltinis, XCO; Garboavele XC, XCO; Cupa “Crater” Betfia, XCO; Vidraru MTB Challenge, XCM; Geiger MTB Challenge, XCM; Maraton MTB Tusnad, XCM; Maraton Gilau, XCM; Maratonul MTB Baia Mare, XCM; Surmont MTB Challenge, XCM (traseul mediu/lung); Maratonul Vinului, XCM (traseul lung); Maratonul Bucegilor, XCM (traseul lung); Transalpina Bike Maraton, XCM; Banat MTB Maraton, XCM; Maratonul Miercurea Ciuc, XCM; Calatorie catre centrul Pamanului, XCO; Maratonul Fagetului, XCM." 

In concluzie: Ai terminat in 2014, pe locul 800, iar in primii 10% la vreunul din concursurile de mai sus? Exclus. Te-am găsit doar la Marvin, unde ai terminat pe 8 din 33 de fete. Deci, nu te-ai încadrat in cei 10%. Anul asta ce-ai făcut? Pai hai sa-ti zic eu. Ai făcut gargara, ca tu, varianta feminina a lui Julien Absalon, te-ai antrenat cu fetele si cu logodnicul tau, si ca meriți sa intrii in primii 700, ca vorba aia, toți ceilalți 3074 de concurenți înscriși la concurs au doar doua picioare si tu ai trei si tu trebuie sa fii favorizata ca ești logodnica lui M.S. si cu nu mai știu eu ce alți mari "cicliști". Ai luat startul din boxa primilor 700 (care practic poate fi 601, in funcție de cum te așezi) si ai terminat pe locul 597. WOW !!!. Pai parca erai ciclista, parca ai fost nedreptățita, cum se face ca ti-ai păstrat aceeași poziție in clasament? Pai la nivelul tău de pregătire, n-ai depășit nimic? Hai mai, chiar așa? Dar postările alea pe Facebook cu câteva zile înainte de start, cum au decurs? Tu pe fotoliu cu telefonul in mana si logodnicul pe canapea si va ziceați:

- Draga, eu n-am fost inclusa in primii 700, eu zic  sa începem o campanie pe Facebook, in care sa îmi plâng de mila ca am fost defavorizata. Pai ce naiba, ca eu am ieșit pe podium cu D. T. si ca merit sa fiu in primii 700, ca doar sunt logodnica ta;
- Da draga mea, ai perfecta dreptate, sunt solidar cu tine, nu mă mai duc nici eu la concurs. Sa-i ia naiba cu concursul lor cu tot. Asta este chiar neobrăzare, pai chiar nu s-au simțit si ei sa te pună la Elite, sau măcar in primii 400-500. Chiar nu mai însemn nimic in ciclismul romanesc?
- Pai chiar așa. Este "bătaie de joc si lipsa de respect pentru munca unui om".
- Lasă draga mea ca postam pe Facebook si se rezolva. Tu întotdeauna ai idei minunate, ca doar ești PR. O sa facem valuri si n-or sa reziste la presiune. Ai sa vezi draga mea. Vom învinge. 

Bănuiesc ca așa a decurs strategia celor doi, dar cert este ca le-a mers. După câteva comentarii pe Facebook, a doua o zi s-o vad "mironosita" pe Facebook ca va participa. Si ea si logodnicul ei. Pai cum bre? Pai chiar așa faceți prostituție? Si aici mă refer la organizatori. Pai parca din comentariile de pe net, lucrurile erau destul de clare. Nu s-a calificat pentru primii 700 si punct. De ce nu s-a respectat regulamentul? A fost in primii 700 in ultimii 2 ani? NU. A fost in primii 10% la respectivele concursuri? NU. Pai si atunci ce caută in primii 700? Așa merge treaba acum? Facem puține valuri pe Facebook si primim ce ne dorim? De ce ati defavorizat restul concurenților. Ați creat un precedent din care sincer, imi doresc ca pe viitor sa se întoarcă împotriva voastră. Ar trebui ca pe viitor sa faceți Prima Evadare, doar cu ea si logodnicul ei. Sau mai bine zis, pe viitor sa faceți așezarea la start după segmentele de pe Strava (sa vedeti care si cum se antrenează). Lăsați-le draq de regulamente, ca oricum nu va tineti de ele. Sunt curios cine a făcut munca de sisif ca sa-l caute pe „intrusul” din primii 700 s-o băgați pe .... (sa nu-mi dau drumul la gura)? L-ați scos pe om afara cu un mail prin care i-ați spus ca s-a făcut o greșeala in sistem. Corect. Omul n-a avut istoric la Prima Evadare, dar de ce ați ales s-o băgați in locul lui chiar pe smiorcăita aia? De ce nu alții? Poate alții s-au pregătit mai bine ca ea, dar nu sunt toti PR sau mai bine nesimititi sa facă circ. Așadar, draga ciclista, ai câștigat ce ti-ai propus, ai început in primii 700, dar ai pierdut si tu si logodnicul tău respectul întregii comunitati de ciclism din Romania. Ai demonstrat ca ești in stare sa calci pe cadavre ca sa-ti atingi obiectivul. Felicitări, din partea mea si a multor colegi de pedale, ai un deget mijlociu ridicat, de la fiecare. (PS: nu caută sa-mi dai unfriend pe Facebook, ai făcut-o deja când te-am întrebat una alta despre startul tău in primii 700).

Al doilea lucru care mă deranjează la acest concurs si nu din prisma mea, ci a celor auzite de începători in cei 30 de km facuti in regim de picnic. Am văzut ce înseamnă acest concurs din ochii unui amator care trece prin păduri al 1500-lea. Fraților, nu este nimic funny, nimic atrăgător. Noi care mai tot mergem pe la concursuri, ne mai descurcam cum ne descurcam, dar marea majoritate nu pot  sta pe doua roti. Nu dați nici un fel de motive masei sa se mai înscrie la un astfel de concurs. Il promovați ca fiind un concurs cross country destinat amatorilor, însa exact acei amatori au cel mai mult de suferit si sunt singurii care nu se descurca deloc in conditiile date. Traseele sunt total niciclabile pentru începători. Faceți ceva pe viitor cu acest trasee, pentru ca este pur si simplu o bătaie de joc. După ce trec 300-400 de indivizi, traseul se schimba complet. Uitați-va in pozele in care apare Petrache, vedeți cum este traseul si apoi uitați-va peste 1000 de participanți. O sa aveți impresia ca este alt traseu. Eliminați pădurile alea, in care an de an, indiferent daca a plouat sau nu, se merge in sir indian pe langa bicicleta. Rezolvați si problema startului. Lungiți in vreun fel distanta de rulare pe asfalt. Astfel, se mai triază din cei așezați prost, se intra in pădure altfel, mai fluent. Daca nu vor fi mai transparente aceste alocări de numere si daca nu se va schimba ceva la acest traseu, nu voi mai participa in anii viitori (oricum nu va interesează o persoana, păcat ca nu se țin de cuvânt toți cei pe care i-am auzit spunând același lucru. V-ați fi trezit la start cu Elitele si inca vreo 500). Pana atunci, lanț întins si spor la pedala. Ne vedem la Caldarusani.


Later edit: Cucoana, felicitări pentru performanta avuta, din ce am auzit ești cam nemulțumita de rezultat, ai dormit strâmb. 

3 comments:

  1. Perfect de acord cu organizarea Prima Evadare. In partea a doua dupa palatul Ghica m-am simtit ca un ostas din primul razboi mondial. Rezistenta psihica incercata mai rau decat cea fizica. Am oprit de 100 de ori sa scot lutul din roti. Faceam caramizi cat pentru o casa la cat lut am scos.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Eu am fost in 2011 si 2012. In 2011, nu aveai prea multe competitii la care sa mergi, dar dupa 2012, nu vad de ce m-as mai omora cu 2-3 mii de oameni, sa ma stresez sa prind loc in fata, sa stau la coada dupa 1 minut de pedalat etc, mai ales pe un traseu destul de banal. Daca imi place competitia: am de ales din atatea concursuri. :))
    Am observat si eu circul de pe facebook, cel putin penibil din punctul meu de vedere. Eu cred ca Prima evadare se bazeaza pe incepatori, ca ei sunt grosul ... si trebuie sa le faca pe plac :))
    (nu ca as fi eu vreun bazat :)), dar am tras suficient sa stiu ca degeaba sunt pus in fata, daca sunt slab :D )
    Eu, la Maratonul Vinului (care este preferatul meu si cel mai fain traseu de concurs din punctul meu de vedere), m-am asezat cam in spate, pentru ca am uitat sa ma duc la timp la coada, si mi-e rusine sa ma bag in fata altora. Dar, lasand la o parte echilibristica pe care trebuia sa o fac sa depasesc pe urcare oamenii care impingeau, a fost super pentru moral. Adica una e sa pleci in fata si sa vezi cum ramai in urma ca nu mai poti, si alta e sa depasesti continuu ... iti da aripi :))) .... a fost cel mai bun rezultat al meu la un concurs.

    Spor in continuare!
    Numai bine,
    Florin Vasilescu

    ReplyDelete